Muco for Life kersthappening Kalmthout zaterdag 21 december 2013 om 13 uur in en om de kerk van Kalmthout-centrum, georganiseerd door Rinkrank, Wilgenduin en Gitok.

Rinkrank, kinderen en ouders, brachten een kort concertje met zang en enkele instrumenten. Typische kerst- en winterliederen. De kinderen zongen goed, de instrumentisten (ouders en kinderen) deden hun best, maar hadden vooraf hun instrumenten wat beter mogen stemmen. De dirigente zwaaide met wijd open armen de maat en slaagde erin het geheel samen te houden. Vele kinderen in het koor keken in alle richtingen en hadden weinig oog voor de dirigente. Het is dan ook beter om een kinderkoor met kleine gebaren te dirigeren, zodat de kinderen verplicht zijn om naar de dirigent te kijken. Het zijn trouwens niet de armen of handen van de dirigent die belangrijk zijn bij een kinderkoor: mond en ogen van de dirigent zijn véél belangrijker.
Het optreden van High Top Hats was een afgang. Natuurlijk, het is een benefietconcert en elke inspanning is waardevol. Maar dit soort muziek brengen tijdens een kersthappening is niet echt zinvol. Trouwens: de aandacht van de kinderen was al snel weg, behalve bij het laatste nummer, toen ze een ritme mochten klappen. Een drumstel zonder geluidsversterking klinkt in een kerk zeer mager en heeft meer weg van een eenzame drummer op zijn kamer die een nummertje instudeert met de ramen open.
De drie dames van Laïs verzorgden het derde deel van het concert met nummers uit hun a-capellarepertoire. Het is en blijft aangename muziek om te beluisteren, maar voor de kinderen was dit wellicht ook iets te veel van het goede.
Het ware beter geweest om de kinderen véél meer te laten zingen en musiceren. Het kan toch geen probleem zijn voor Rinkrank om op twee of drie weken tijd een kerstrepertoire bijeen te zingen, aangezien er toch dagelijks gezongen en gemusiceerd wordt op school. En een twee of drie liederen van de kinderen laten afwisselen met een lied van Laïs zou veel meer effect gehad hebben.

Toch van mijnentwege een groot respect voor de inzet van allen die hieraan meegewerkt hebben.