Michel de Ghelderode

REIS DOOR MIJN VLAANDEREN en andere verhalen

uitg. Houtekiet 2008

Vertaling: Chris van de Poel en Hilde Rits

Dankzij een geschenkbon die dringend moest verzilverd worden ben ik nog eens bij De Slegte geraakt. De bon ging volledig op aan een boek over Albrecht Dürer, maar voor 2.5 euro extra kocht ik het boek van Michel de Ghelderode.

Ik heb er enkele uren leesplezier aan beleefd.

Het boek bestaat uit 1 lang verhaal (het titelverhaal) en 12 kortverhalen. Het eerste verhaal Reis door mijn Vlaanderen is geïnspireerd op de oude Vlaamse schilders. De Ghelderode schreef het in 1926 (hij was toen 28 jaar). Het is een satire op de universele maatschappij maar sterk getekend door een Bourgondisch aandoende Vlaamse sfeer.

Van de 12 verhalen zijn er 6 die mij bijzonder konden bekoren.

Reis door mijn Vlaanderen en De geur van dennenhout zijn boeiend genoeg om in één ruk te lezen. Het eerste omwille van de satire, het tweede omwille van de morbide en surrealistische sfeer.

Het verhaal De openbare schrijver baadt ook in de surrealistische sfeer en is typisch voor de stijl van de auteur: mistig, schemerig, regensfeer.

De duivel in Londen, De zieke tuin en De reliekenjager hebben me het meest geboeid. Het zijn korte verhalen in de typische mistige Ghelderodesfeer die je vanaf de eerste alinea in de ban houden.